Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Tento malý chrobák je šikovnejší, ako si si myslel…

Až do neskorej jesene ich nájdeš v záhrade. Vyliezajú na kmene stromov a tam ich zdobia svojimi malými červeno-čiernymi telíčkami. Nemusíš sa ich vôbec báť.

Upratovacia služba prichádza…

Cifruša bezkrídla (ľudovo električka) žije v celej strednej Európe a v záhrade pracuje ako upratovačka. Namiesto výplaty chce miesto na slnku a trochu sladkej lipovej šťavy. Chrobáčiky sa živia odumretými zvyškami rastlín, mŕtvym hmyzom a jeho larvami, a záhrade neublížia. Lipovú šťavu cucajú len z opadaných semien. Neohrýzajú listy, nie sú jedovaté, nepáchnu a neuštipnú nás. Proti predátorom majú jedinú zbraň. Sú červeno-čierne, dávajú tak najavo, že nechutia dobre.

Vadia ti? Takto sa ich zbavíš

Stačí vedro a lopata, dajú sa bez problémov vyhodiť. Hlavne nepoužívaj žiadnu chémiu, zbytočne si zničíš rovnováhu v záhrade. Najúčinnejší spôsob je podľa bildderfrau.de kopa dreva, tam si zalezú a nebudú ťa rušiť.

Prečo ich v záhrade privítať? 

Pretože ich neznášajú komáre. Ak nechceš mať komáre, buď rád, že máš cifruše. Je to signál, že večer pri grilovačke ťa nebudú otravovať piskotom a štípancami. Príroda si takto rovnováhu zariadila sama, na nás je, aby sme jej neubližovali a naučili sa využívať to, čo ponúka.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.