Vyprážaný, varený, v polievke, ako placky… Karfiol sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, my sme objavili aj tieto ľahké halušky. Pripravujú si ich často ľudia na nízkosacharidovej diéte, ale je to škoda, je to chutný recept pre každého, kto má túto zeleninu rád.
Najprv sa pozrime, či o karfiole vieme dosť.
- Karfiol pochádza z divej kapusty. Prvý raz sa objavil v Ázii už veľmi dávno a vôbec nevyzeral ako rastlina, na ktorú sme dnes zvyknutí. Iba okolo roku 600 pred n. l. sa stal populárnym v oblasti Stredomoria, najmä v Turecku a Taliansku.
- Ak varíš karfiol viac ako 30 minút, príde o 75% výživných látok.
- Hlava je podľa koshachek.com vlastne kvet, ktorý nerozkvitol. Čím je belší, tým lepšie. Vyhni sa karfiolu so žltými alebo čiernymi škvrnami.
- Ak ho chceš umyť a zároveň zbaviť chrobače, daj ho na 15 minút do studenej slanej vody.
Karfiolušky pripravíme ľahko.
Potrebuješ iba karfiol, bryndzu, smotanu a slaninku na ozdobu a pre chuť. Pažítka je chutný bonus.
Karfiol teda uvaríš do polomäkka, rozdelíš na ružičky/haluštičky, vymiešaš bryndzu so smotanou, pridáš ku karfiolu. Posypeš všetko na tanieri slaninkou a hotovo. Na tomto recepte okrem chuti milujeme aj to, že okolo neho nie je veľký neporiadok.