Výhoda: Je hotová za pár minút.
Špargľa je jarná zelenina, o ktorej sme pred rokmi nechyrovali, alebo sa na našom stole objavila iba výnimočne. V polovici apríla sa ale dostáva do obchodov, a jej najväčšia výhoda je v tom, že sa dá pripraviť ľahko a jednoducho. Stačí ju očistiť od drevnatých častí, pár minút povariť, alebo pogrilovať a podusiť na masle. Najlepšia príloha sú malé varené zemiačiky. Vítaná je aj ďalšia varená zelenina, pekne k nej vyzerá dusená mrkva či mladý hrášok.
Dlhší štart a veľká výdrž.
Kým sa nám ale dostane na stôl, trvá to celé tri roky od zasadenia. Aj preto nepatrí k najlacnejším potravinám. Na jednom stanovisku potom vydrží rásť aj dve desaťročia, úroda sa ale rokmi podľa webu zahrada.sk snižuje. Doma si ju môžeš vypestovať zo semienok, alebo zo sadeníc, zbierajú sa len mladé výhonky.
Zelená, biela, alebo fialová?
Je len na tebe, akú farbu špargle si vyberieš. Je to stále taká istá rastlina. Ak vyrastá pod fóliou, bude biela, ak rastie na záhrade, či poli bez fólie, vyrastie zelená. Fialová špargľa je vlastne biela, ktorá je vystavená na dlhšiu dobu svetlu.
Špargľa lieči ťažké stavy po večernej párty.
Prehnal si to včera s alkoholom? Špargľa obsahuje 93% vody, takže hydratuje, plus je diuretikum, ktoré pomáha pri odbúravaní etanolu.
Najlepšia špargľa na Slovensku sa pestuje na Záhorí, takže sa dá kúpiť aj u nás.
Tu nájdeš návod ako ju očistiť ako profesionál!