Kvietky vnímame skôr ako ozdobu, tie na jar nám vedia dodať energiu už na prvý pohľad. Že sa niektoré dajú zjesť, o tom si už asi počul. Môžeš ich pridávať do šalátov, na chlebík, urobiť si med, alebo uvariť sirup. Poďme vyskúšať niektoré recepty.
Sedmokrásky patria aj do polievky
Ich kvietky majú orieškovú, jemne pikantnú chuť. Môžu sa konzumovať celé, ale stonka môže byť trochu horká. Môžeme ich napríklad pridať pred dovarením do akejkoľvek zeleninovej, alebo ovocnej polievky, aj do studených šalátov. Fantasticky chutia na obyčajnom chlebe s maslom. Krásne osviežia a ozdobia aj letné limonády.
Fialka je krásna napríklad na zmrzline
Svojou sladkosťou a vzhľadom sa hodí skôr do dezertov. Nič nepoteší milovníkov sladkého viac, ako krásna a k tomu jedlá dekorácia. Chutný a zdravý je najmä fialkový sirup. Obsahuje vysoký podiel vitamínu C a skvelo osvieži počas letných horúčav. Tu je ľahký recept.
Potrebujeme dve plné hrste kvetov jarnej fialky
1 l prevarenej vody
1 kg kryštálového cukru
1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej
Prevarenou a vychladnutou vodou zalej umyté kvietky, necháme postáť 24 hodín v chlade. Preceď, výluh povar s cukrom a citrónom 20 minút. Naplníš do fliaš, na zdravie.
Raw púpavový med
Do zaváraninového pohára poukladaj na striedačku po vrstvách kvety a cukor s tým, že poslednú vrstvu tvorí cukor, ktorý celkom zakryje kvety. Nechaj stáť na tmavom mieste. Púpava postupne pustí šťavu a roztopí cukor. Používaj ako bežný med.
Na divoke.sk sme našli aj tipy na ďalšie, naozaj rýchle občerstvenie v prírode. Môžeš napríklad vyskúšať vŕbové kvety obsypané peľom, majú sladkú chuť, pŕhľava sa dá zjesť hneď za čerstva (musíš ju v rukách pomrviť, aby ťa nepopŕhlila v ústach). Striháte doma na jar ríbezle? Prútiky daj na pár hodín do vody, prekvapí ťa, ako lahodne chutia púčiky, ktoré z nich vyrastú…