Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Bez nich by sme tu neboli ani my. Čo ešte nevieme o včielkach?

20. máj je Svetovým dňom včiel. Osláv ho lyžicou medu a prečítaj si zaujímavosti, ktoré si možno nevedel…

Keby včely zmizli z povrchu Zeme, ľudstvu by zostali už len štyri roky života. Pred tým nás varoval už geniálny Albert Einstein. Žiadne včely, žiadne opeľovanie, žiadne rastliny, žiadne zvieratá, žiadni ľudia.

1. Včela medonosná je malý zázrak, ktorý pracuje od 4:00 ráno do skorého podvečera. Končí približne o 17:00. Preto hovoríme usilovným ľuďom, že sú ako včely.

2. Včela za celý svoj život nazbiera približne deväť gramov medu. To je polovica čajovej lyžičky.

3. Bojíš sa žihadla? Ešte dobre, že sme v Európe. Naše včely sú pomerne mierumilovné. V prípade napadnutia úľa ho bráni približne 30 bojovníčok. U afrických včiel by na teba v okamihu vyštartovalo podľa stránky podporavciel.sk až 10 000 žihadiel.

4. Včielka žije naozaj krátko. Počas svojho krátkeho života postupne prechádza cez profesiu opatrovateľky, spracovateľky nektáru, upratovačky, budovateľky plástov, strážkyne úľa a lietavky, ktorá prináša do úľa peľ a nektár. Svoju životnú púť obvykle končí po 35 dňoch života.

5.  Za jednu sekundu včela zatrepoce krídelkami 180-krát. Za minútu je to 11 400 kmitov.

6. Na vyprodukovanie jedného poháru medu musia včely preletieť vzdialenosť, ktorá je približne taká dlhá, akoby si chcel prejsť trikrát kolo Zeme.

7. Na jednom kilograme medu pracuje 6 až 10 tisíc včiel.

8. Ak ťa pichne včela, musíš z daného miesta odísť. Ostatné včely cítia žihadlo, a preto by sa na teba mohli vrhnúť tiež.

10. Včela dokáže preletieť až 65 kilometrov za hodinu. A to je na takého malého tvora naozaj dosť…

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.