Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Prečo je alergikov stále viac?

Príroda nás vie potešiť, ale často aj poriadne potrápiť. Alergici by vedeli rozprávať…

Prečo je zrazu toľko alergikov? 

Podľa imuno-alergo.sk je to preto, že kedysi ľudia žili viac v kontakte s prírodou. Pracovali na poliach, boli od skorej jari do zimy vonku. S alergénmi sa stretávali denne, boli na väčšinu zvyknutí. Fínski vedci robili štúdiu, a počítali počet kvetín a typov rastlín okolo domov. Čím to bolo pestrejšie, tým menej alergie obyvatelia mali. 

Alergici zaregistrovali zmenu počasia na Slovensku už dávno. V niektorých oblastiach začal už koncom januára poletovať peľ liesky, a ten sa väčšinou drží 30-50 dní, môžeme teda stále pociťovať jeho prítomnosť. Hlavnou sezónou pre alergikov je marec-apríl, a ak ti slzia oči, kýchaš, alebo ťa škriabe v hrdle, tak je to tu.

V marci teda vo vzduchu poletuje peľ liesky, ale aj pele jelše, topoľov, vŕby, dubov, javorov, neskôr briez a jaseňov. Reakcia na pele jednotlivých drevín je síce malá, ale môže dôjsť ku skríženej reakcii na tieto rastliny, a nastane prudká odozva organizmu. Niektoré z týchto drevín zakvitajú postupne v období od marca až do júna. Môže sa objaviť aj skrížená precitlivenosť na čerstvú koreňovú zeleninu, kôstkové ovocie a exotické plodiny. V tomto období začínajú kvitnúť aj niektoré druhy tráv.

Odborníci predpokladajú, že v roku 2050 bude alergiou trpieť každý druhý človek

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.