Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Koľko rokov mal najstarší ježko na svete? Vedci sú v šoku

Priemerná dĺžka života európskeho ježka sú dva roky. Ježko, ktorého vedci z dánskej štúdie pokrstili Thorvald, sa dožil hrdých 16 rokov, čím sa stal najstarším zvieraťom svojho druhu, aké bolo kedy zdokumentované. Thorvald tak prekonal doterajšieho rekordéra, deväťročnú samicu objavenú v Írsku v roku 2014 o celých sedem rokov.

Hovoríme o ňom v minulom čase, pretože bol študovaný až po smrti. Ako vedci zistia vek mŕtveho ježka?

Robí sa to podľa mann.tv spočítaním rastových línií v tenkých častiach ich čeľustných kostí. Metóda je podobná ako pri počítaní letokruhov na stromoch.

Metabolizmus u ježkov sa počas zimného spánku každoročne spomaľuje. To spôsobí, že rast kostí sa spomalí, alebo dokonca zastaví, čím sa vytvárajú línie rastu, z ktorých každá označuje ročnú hibernáciu. U ježkov je vyšší vek spôsobený tým, že sa dokážu učiť. Ak sa dostanú do veku dvoch rokov, alebo viac, už sa naučili vyhýbať sa nebezpečenstvám, ako sú autá a dravce.

Chceš pomôcť ježkom žiť dlhšie? Vyhýbaj sa v záhrade pesticídom. Pomáha tiež nechať malú časť záhrady zarastenú, aby sa ježkovia mohli schovať a hľadať potravu, ako sú červy a ploštice.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.