Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Najmilšia postavička nášho detstva mala byť iba reklamou na plátno

Krtko je známa kreslená postavička, ktorú stvoril výtvarník Zdeněk Miler v štúdiu Krátký film Praha. Toho raz požiadali, aby na objednávku nakreslil príbeh o výrobe plátna, ktorý by malým divákom vysvetlil technológiu priemyselnej výroby látok. Lenže nevedel nájsť námet a vymyslieť hlavného hrdinu. Už to chcel vzdať, keď na prechádzke v prírode zakopol o krtinec. A bolo to!

Príbeh o milom zvieratku mal veľký úspech nielen u detí, ale aj u dospelých. Veľmi dobre sa mu darilo aj pred filmovými porotami. Premiéra prvého krátkeho filmu s Krtkom sa konala na filmovom festivale v Benátkach v roku 1957. Ďalšie diely Krtka začali vznikať až po šiestich rokoch. Tie boli už bez slov, a zvuky ktoré krtko v nich vydáva sú podľa sk.wikipedia.org nahrávky dcér Zdeňka Milera, keď boli malé.

Do roku 2002 vzniklo dohromady 49 častí. A tak sme videli Krtka a lastovičku, Krtka a žuvačku, Krtka v ZOO… Rozprávku dodnes milujú deti na celom svete. Postavička získala obrovskú popularitu v mnohých krajinách strednej Európy, ale aj v Indii, Číne, Kazachstane, Chorvátsku, Dánsku, Nórsku, Fínsku, Bielorusku, v Iráne, Iraku aj Japonsku.

16. mája 2011 bola plyšová hračka Krtka na palube raketoplánu Endeavour, kde sprevádzala amerického astronauta Andrewa J. Feustela, ktorého manželka má českých predkov…

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.