Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zopár tipov, ako vydržať pôst. A nezblázniť sa od hladu

Chceš sa na chvíľu vzdať sladkostí, nezdravého jedla alebo dokonca vydržať úplne bez jedla? Tieto rady ti pomôžu vytrvať a odolať pokušeniu.

  • Ak si nikdy neskúšal pôst, môže to byť naozaj ťažké. Nezriekaj sa hneď všetkého nezdravého, skús si to najprv na jednotlivých jedlách a činnostiach. Nemusíš prestať jesť mäso na niekoľko týždňov, možno ho stačí obmedziť a dopriať si ho iba 2-3x za týždeň. Alebo vynechaj jedno jedlo, ktoré si odoprieš po celý čas.
  • Pi veľa čaju. Vynechaj sladkosti, ale čaj je povolený v akomkoľvek množstve. Ideálne bez bieleho cukru. Ak si nevieš poradiť s chuťou na sladké, skús čaje s čokoládovou, vanilkovou alebo malinovou príchuťou a oslaď ich stéviou.
  • Buď optimistický. Ak to pôjde ťažko, pripomeň si, prečo si s odopieraním začal. Si predsa silnejší, ako kúsok čokolády alebo hamburger. Psychika je dôležitá vždy, pri pôste špeciálne.
  • Nemysli na veci, ktoré nemôžeš. Fantázia býva často silnejšia, ako naša vôľa. Čas, ktorý ušetríš okolo varenia, nakupovania alebo pozerania telky, využi pre radosť. Čo tak viac čítať knihy, meditovať pri sviečkach, dať si horúci kúpeľ… Môžeš lúštiť krížovky, volať s kamarátkou, hlavne sa nenudiť!
  • Nájdi si nové odmeny. Nemusí to byť predsa napolitánka. Možno je lepší dobrý časopis, film, babský večer pri čaji, kvalitné ovocie, spoločenská hra s deťmi… Tak bude pôst oveľa znesiteľnejší.
  • Pôst môže byť spojený so závratmi alebo nevoľnosťou. Proti týmto typickým ťažkostiam pomáhajú napríklad masáže, rozmarínový čaj, alebo ľahké cvičenie. Podľa fitforfun.de aj prechádzky na čerstvom vzduchu, a pitie dostatočného množstva vody môžu mať upokojujúci účinok.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.