Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Môžeš vypestovať citrónovník z jadierka? Áno, ale…

Máš citrón, má jadierka, logika hovorí, že z nich vyrastie stromček, ak sa správne postaráš. Citrónovník sa naozaj dá vypestovať, má to ale niekoľko základných pravidiel.

Budeš teda potrebovať citrón v bio kvalite, ľahkú zeminu, ideálne s prímesou rašeliny a kvetináč. Podrobný návod sa objavil aj na gardeningsoul.com.

Citrón v bio kvalite preto, lebo tie bežné v obchodoch obsahujú aj neplodné jadierka. Takto je väčšia pravdepodobnosť, že ti stromček vyrastie. Ideálne by bolo vybrať si podľa plodu menšiu odrodu, lepšie sa pestujú v interiéri.

Ďalej potrebuješ správne miesto. Semienko musí mať pri klíčení 10-14 hodín svetla, preto ho treba dať na okno, alebo mu prikúpiť malú lampu.

Priprav si kvetináč s hlinou a zariaď, aby bola poriadne vlhká. Teraz vyber z citróna pekné bacuľaté semienko, a daj z neho dolu všetku dužinu. Zasaď asi 2 cm do zeme, zakry fóliou, tú upevni gumičkou. Urob jadierku špáradlom dierky na dýchanie. Kvetináč daj na slnečné miesto. Pozor, aby pod igelitom nebolo príliš horúco, inak si semienko uvaríš! Do dvoch týždňov semienko vyklíči, a igelit môže ísť preč. No a teraz už budeš len pravidelne polievať, strážiť, či má aspoň 8 hodín slnečného svitu, a pekne sa s citrónovníkom rozprávať. O pár rokov ti takto správne vypestovaný stromček rád daruje svoje citróny

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.