Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ak sneh je biely, ona je bielulinká. Snežienka hlási jar

Biely kvet, ktorý je tu skôr, ako ostatné. Často vyženie ešte spod snehu, dokonca prežije a vykvitne aj pod ním.

Ako je možné, že snežienka to zvládne, kým ostatné kvety ešte spia v zemi? Odpoveď je takmer vedecká. Podľa stránky venovanej prírode okolo Dunaja donauauen.at využíva snežienka práve to, že na stromoch na konci zimy nie sú listy, a tak je v lese viac svetla. Takto získanú energiu ukladá do cibuľky, a tá potom zvládne na jar vyhnať lístky a prežiť aj opätovné zasypanie snehom.

Kvet snežienky smeruje dolu práve preto, aby chránil samotný piestik a bliznu. Tie dozrievajú v rôznom čase, aby nedošlo k samoopeleniu. Keď k opeleniu nakoniec dôjde, stonka sa skloní k zemi spolu s nenápadným plodom, a semená roznesú mravce. Preto sa snežienka dokáže šíriť cibuľkami aj semienkami.

Je snežienka jedovatá? 

Áno, je. Na zahrada-sk.com píšu, že vďaka alkaloidom je jedovatá celá rastlina, najvyššia koncentrácia nebezpečných látok je v cibuľke. Výťažky z nej sa používajú na liečbu Parkinsonovej choroby. 

Kde ich nezbierať. 

V územiach s tretím a vyšším stupňom územnej ochrany, teda napríklad v národných parkoch je zber snežienok zákonom zakázaný. Ak by niekoho našli, ako na ploche týchto území bez udelenia výnimky zbiera snežienky, mohol by dostať pokutu až do výšky 3 300 €.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.