Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Chlapci, chlapi a pesnička Dva roky prázdnin, poď si zaspomínať s nami!

Partia vojakov, ktorí zažívajú radosti aj neradosti života v zelenom. Príbehy ich, aj ich rodín sme sledovali koncom 80. rokov. Seriál bol vysielaný ako rodinný, každá časť mala hodinu, dohromady sme videli 11 častí.

V roku 1988 už nezostávalo z režimovej ideológie veľa, a aj keď bol silno propagandistický, vtedajšia vláda sa to ani nesnažila skrývať. Objavila sa tam ale prvý krát vojenská šikana, ktorú vtedajší režim desiatky rokov rázne popieral. Filmári ju ukázali, a to spôsobilo vo vyšších kruhoch riadnu dávku nesúhlasu.

Dej je zasadený do armádneho prostredia motostreleckého útvaru v Hrádku a sledujeme ho od nástupu brancov, až po skončenie prvého roku ich základnej vojenskej služby.

Vtedy sme sa zoznámili s Tomášom Soukupom, sústružníkom, ktorý je po uši zaľúbený do maturantky Hanky, dedinčanom Honzom Bradáčom, prezývaným Guláš, ktorému sa stalo osudné jedlo a mäsiarčina, a jeho protikladom bledým a zakríknutým opravárom televízorov Ctiborom Voríškom, ktorý si rýchlo vyslúži prezývku Kyslík a ďalšími  chlapíkmi v uniformách. Všetci sa stretli na vojne.

Ešte než išiel seriál v televízii, premietal sa vojakom na ich posádkach. Niektorým mazákom z útvaru, kde Martin Zounar (Tomáš Soukup) práve po nakrúcaní narukoval, asi ležal v žalúdku jeho vzťah k Eve Vejmělkovej (Hanka Vosecká), tak si ho raz odchytili, zavreli do umyvárne a dali mu nakladačku hadicou

Úvodnú pieseň k seriálu naspievala Iveta Bartošová a záverečnú pieseň Michal Penk. V dobe natáčania táto spevácka dvojica tvorila tvorila milenecký pár.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.