Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Egypťania kreslili ako hru labyrinty, my skladáme puzzle

V pondelok, 29.1. oslavujeme Medzinárodný deň puzzle. Úloha tejto skladačky je jednoduchá. Poskladať všetky kúsky tak, aby sa výsledok ich skladania podobal predlohe. Puzzle pozná svet od roku 1760. Vtedy kartograf John Spilsbury pripevnil mapu na časť dreva, okolie obrezal. Takýmto spôsobom vyučoval geografiu. Dnes si môžeme dopriať túto skladačku aj každý deň. A existujú na to nielen zábavné dôvody.

1.Nosia nám šťastie. 

Ľudia, ktorí sa zúčastňujú hier založených na spolupráci sú šťastnejší, pretože radi spolupracujú s ostatnými. Dáva nám to pocit spolupatričnosti. Puzzle môžeš skladať aj sám, ale vo dvojici je to predsa len väčšia zábava.

2. Vyvolávajú pocit úspechu.

Je to taká malá výhra, niečo pekné dokončiť. Ten pocit, keď s najlepšími priateľmi dokončíte posledných pár kúskov skladačky je na nezaplatenie.

3. Je to spôsob stimulácie mysle.

Podľa nationaltoday.com  hádanky stimulujú mozog, zlepšujú kvalitu a zvyšujú počet impulzov a zároveň ho udržujú aktívny. Veď dobre vieme, že sa nimi cvičí hlava, tak, ako telo cvičíme vo fitku. Mozog treba trochu potrápiť, aby nám bezchybne fungoval.

Navyše, keď pracujeme na skladačke, využívame obe strany mozgu, čím zlepšujeme pamäť, kognitívne funkcie a zručnosti pri riešení problémov. Ostáva si len vybrať obrázok, a pustiť sa do toho. Čo takto darovať skladačku z lásky na Valentína?

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.