Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Skúšal si už pestovať avokádo z kôstky? Takto sa to podarí

Avokádový stromček je pekná zelená rastlinka, ktorá nie je príliš náročná, a budeš z nej mať väčšiu radosť, keď si ju vypestuješ sám. Navyše je to pekný spôsob, ako v deťoch vzbudiť záujem o prírodu. Celý proces nie je zložitý.

Začneme tým, že vyberieme z avokáda kôstku. Tú treba jemne ale dôkladne umyť, jediné, čo na nej ostane je tvrdá hnedá šupka. Potom musíte zistiť, ktorý koniec je dolu a ktorý je hore. Niektoré kôstky avokáda sú mierne podlhovasté, iné majú tvar takmer ako dokonalé gule. Ale všetky kôstky avokáda majú spodnú časť, odkiaľ vyrastú korene a vrchnú časť, z ktorej vyrastie klíčok. Mierne špicatý koniec je vrch, plochý koniec je spodok.

Teraz si vezmite tri špáradlá, a kôstku prepichnite tak, aby ste ju vedeli umiestniť na pohár s vodou. Preto sme zisťovali, kde je hore a kde dolu, aby sme mohli spodný koniec ponoriť do vody. Potom dajte kôstku na pohár s vodou, tak, aby bolo jadro do polovice ponorené. Odporúča sa sklo, aby si videl, čo sa v pohári deje. Vodu vymieňaj približne každých 5 dní.

Buďte trpezliví, klíčenie môže trvať dva týždne, ale aj dva mesiace. Začne sa vtedy, keď sa kôstka zošúverí a akoby vyschne. Chystá sa prasknúť,  najskôr z nej vyrazí korienok, až neskôr rastlina. Počkajte, kým bude mať aspoň 15 cm, a môžeš ministromček zasadiť do kvetináča s priepustnou pôdou. Návod je aj na homestolove.com.au.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.