Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Bakalári: Program, ktorý písali diváci sami

Bakalári je názov televízneho seriálu, ktorý v roku 1971 začala vysielať Českoskovenská televízia. Bol súčasťou losovania lotérie Mates. Išlo o tri krátke komédie v jednom programe.

Bakalári sa pôvodne volali Kufor za dverami, podľa názvu prvej odvysielanej poviedky. Príbehy najskôr pre divákov písali psychiater Miroslav Plzák, Jaroslav Dietl a Vladimír Menšík. Menšík vtedy napísal poviedku o manželovi, ktorý rozkopol dvierka na kredenci, a manželka mu zbalila kufor. Diváci boli nadšení, chceli pokračovanie.

Jaroslav Dietl sľúbil, že bude písať scenáre, lenže chýbali námety. Prišiel teda nápad, že požiadajú o príbehy divákov. A tí začali posielať svoje príhody, ktorých bolo obrovské množstvo. Za nasledujúce roky sa v redakcii nazbierali desiatky tisíc listov, samozrejme, že sa nedali použiť všetky. Program sa mal neskôr volať Bakalári vedy manželskej, lenže témy boli ďaleko širšie, tak ostalo nakoniec len prvé slovo.

Televízia natočila 16 sérií, dohromady obsahovali 561 epizód. Točili sa od roku 1971 do roku 1987.

Dnes varíš ty, miláčik! Naša rodina vie hospodáriť. Ako som prekonal sám seba. Na tú gitaru už nesiahneš! Vianoce, na ktoré nezabudnem… To je len niekoľko tém, ktoré obsiahli vždy tri príbehy. Absolútnou hviezdou bol Vladimír Menšík, ktorý seriál uvádzal, v niektorých častiach aj hral.

V príbehoch sa striedali len tí najlepší herci, a všetci to brali ako zábavu a česť. Objavili sa tam aj mená ako Ladislav Chudík, Eva Krížiková, Martina Menšíková, Nina Popelíková, Nelly Gaierová, Martin Růžek, Ota Sklenčka, Iva Janžurová, Miloš Kopecký, Josef Bláha

Dagmar Veškrnová si zahrala aj v epizóde Husa.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.