Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Prvé podrobnosti o korunovácii Karola III. sú známe

Bude to naozaj veľké, je to predsa pre Britov dôležitý okamih.

Ide o prvú korunováciu britského panovníka po 70 rokoch. Vo Westminsterskom opátstve bola 2. júna 1953 korunovaná aj Charlesova matka, kráľovná Alžbeta II. Zomrela 8. septembra 2022. Odvtedy je kráľom jej najstarší syn.

Podrobnosti o dlhom korunovačnom víkende, ktorý bude zo 6. na 8. mája, oznámil palác v nedeľu večer na svojom Instagrame. Samotná ceremónia sa uskutoční v sobotu ráno v londýnskom Westminsterskom opátstve. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby tam korunuje Charlesa, a jeho kráľovnú Camillu.

Charles a Camilla pôjdu v sprievode z Buckinghamského paláca do kostola, a potom späť do Kensingtonu v sprievode ďalších členov kráľovskej rodiny. Tam sa kráľovská rodina na konci osláv ukáže divákom na balkóne.

Oslavy budú pokračovať aj po samotnej ceremónii. Na počesť kráľovského páru je v nedeľu na hrade Windsor naplánovaný veľký koncert s hudobnými ikonami a súčasnými hviezdami, oznámil palác.

Kvôli korunovácii majú ľudia v Spojenom kráľovstve aj jednorazový sviatok 8. mája. Vláda tiež zvažuje plány predĺžiť zatváracie hodiny krčiem na všetky tri dni cez víkend.

Ďalšie podrobnosti sú aj na kráľovskom Instagrame.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.