Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Kde presne sa točil film Anděl na horách?

Film Anděl na horách s Jaroslavom Marvanom je o českom revízorovi, ktorý dostane za odmenu rekreáciu. V roku 1955 to bolo celkom bežné. Hlavného hrdinu poslali za odmenu do Tatier, a tam sa scény aj točili.

V Zotavovni Morava (dnes Hotel Morava) sa v skutočnosti filmovalo iba pri rozcvičke. Interiéry sa točili v Grand Hoteli v Tatranskej Lomnici. Sánkárska dráha sa točila na Hrebienku vo Vysokých Tatrách.

Zjazdovku na Solisku filmári točili na Skalnatom Plese. Vo filme vidno aj pozemnú lanová dráhu zo Starého Smokovca na Hrebienok – vrch v pozadí je Lomnický štít. Anděl (Jaroslav Marvan) s Vyhlídkom (Josef Kemr) sa učia lyžovať na lúke v rekreačnej oblasti Tatranské Matliare vo Vysokých Tatrách. Veľmi málo záberov sa dorábalo v Česku v Jánských lázních.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

S filmom Anděl na horách precestoval Jaroslav Marvan všetky vtedajšie socialistické štáty, kde mal veľký úspech. Vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republike dokonca v anketách popularity porážal i také filmové hviezdy ako Sophia Loren či Gérard Philipe.

Vtedajšia odborná kritika filmu vyčítala malú politickú angažovanosť a predstaviteľovi Anděla vyčítali, že stvárňuje socialistického revízora ako prvorepublikového úradníka.

Herec si pri natáčaní dolámal nohu a celý film dotočil, bez toho, aby si diváci čokoľvek všimli…

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.