Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

ZLATÉ SRDCE pre Valentínu: Anorexia ju takmer pripravila o život, teraz pomáha vlastným projektom

VALENTÍNA SEDILEKOVÁ (21) si v istom období svojho života začala zamieňať vlastnú hodnotu s extrémnou štíhlosťou. Mala len 15 rokov, ale stavy úzkosti a pocit, že je tučná, sa objavili už oveľa skôr. Už ako malé dievča, ktoré práve začalo chodiť na základnú školu, si začalo schovávať bruško a silno ho zaťahovať opaskom. Počas dospievania sa toto jej „nezdravé“ vnímanie ešte viac stupňovalo.

Valentína sa paradoxne, ale veľmi intenzívne začala zaujímať o zdravé stravovanie a chudnúť. Okolie jej snahu ocenilo, pochválilo, že výborne vyzerá, čo ju bohužiaľ len podporovalo v domnienke, že musí urobiť ešte viac, aby bola so sebou spokojná. Prepadla ortorexii, neskôr anorexii a bulímii. Choroba ju napokon ohnala až k pokusu o samovraždu.

Z úplného dna sa potrebovala odraziť a preto vymyslela projekt Chuť žiť. Určený je pre všetkých, ktorí bojujú s poruchou príjmu potravy. Pre tých, ktorí veria, že aj z tohto ochorenia, ktoré trápi najmä dušu, je možné sa vyliečiť.

Ako hovorí Valentíka, poruchy príjmu potravy nie sú voľbou a ako spoločnosť by sme sa mali viac zamerať na ich prevenciu.

Vypočujte si jej príbeh. Aj keď si možno myslíte, že sa vás netýka … pretože „je ľudské byť ľudským“.

Valentínka nás na rozhovor pozvala k sebe domov. Bolo nám s ňou príjemne, aj keď téma, o ktorej sme sa rozprávali, nám miestami spôsobovala zimomriavky.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Každý mesiac darujeme jednému výnimočnému človeku vytesané srdce zo zlata z limitovanej edície, ktoré pre Rádio Jemné vytvorila dizajnérka šperkov a brúsička kameňov Mia Čopíková.Mia tvorí šperky na mieru podľa príbehov jednotlivých ľudí.

​Viete o niekom, kto si zaslúži ZLATÉ SRDCE? Dajte nám o ňom vedieť!

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.