Kľúčom k vytúženej postave je vyvážený jedálniček a dostatok pohybu.
Na efektívne zníženie hmotnosti je potrebná pravidelná a vyvážená strava, ako aj dostatočný pitný režim, radí gastroenterológ, internista a odborník na výživu Peter Minárik. Upozorňuje, že drastické diéty a hladovky nevedú k dlhodobo udržateľným výsledkom, naopak, môžu spôsobiť viaceré zdravotné ťažkosti.
„Je dôležité jesť pomalšie, mať dostatočný pitný režim v podobe nekalorických nápojov, nevynechávať žiadne denné jedlo. Pri znižovaní nadmernej telesnej hmotnosti si tak treba v redukčnej fáze, ako aj vo fáze udržiavania nižšej hmotnosti, pravidelne kontrolovať svoju telesnú hmotnosť. Užitočným pomocníkom je vedenie stravovacieho denníka,“ ozrejmil odborník.
Na efektívnu úpravu hmotnosti odporúča aj metódu tzv. zdravého taniera:
„Takýto tanier obsahuje 50 percent zeleniny, 25 percent chudej bielkoviny, 25 percent škrobovej prílohy,“ spresnil.
Naopak, varuje pred drastickými diétami, „detoxmi“ či hladovkami, po ktorých hrozí rýchle znovunadobudnutie stratenej hmotnosti. „Čo obvykle vedie k následnému sklamaniu a k strate sebadôvery,“ vysvetľuje Minárik.
Upozornil, že prísna reštrikcia príjmu živín a energie sa môže spájať so zdravotnými rizikami, ako sú stres, žlčové kamene či nerovnováha minerálnych látok. „S mnohými detoxikačnými kúrami a hladovaním sa spája aj hrozba predávkovania niektorými liekmi,„ doplnil odborník. Pri dlhodobom hladovaní môžu podľa neho diéty viesť aj k deficitu esenciálnych živín, a hrozí dokonca smrť.
V rámci prevencie obezity odborník odporúča najmä vyhýbať sa nadmernej konzumácii jedla. „Základom je konzumácia zeleniny, ovocia, vody, sladkovodných i morských rýb, chudého hydinového mäsa. Odporúča sa obmedziť konzumácia údenín, červeného mäsa, masla, smotany, tučných syrov, sladkostí,“ priblížil.
Zdroj: TASR