V kuchyni ju má azda každý. Poznáte však jej liečivé účinky?
Škorica nad zlato, vravia niektorí. Priaznivé účinky na zdravie má škorica vďaka množstvu antioxidantov, a to flavonoidov, vitamínov A, B, C, E a K. Z minerálnych látok obsahuje vápnik, železo, horčík, draslík, sodík a zinok. Práve pre obsah týchto zložiek dokáže podporiť imunitu.
Škorica má aj antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti. Výborná je vďaka svojim protizápalovým účinkom pri prechladnutí a bolesti hrdla.
Je vhodná pre ľudí s vysokým krvným tlakom, pomáha normalizovať hladinu cukru v krvi. Škorica sa v súčasnosti využíva pri nechutenstve, tráviacich ťažkostiach, plynatosti a ľahkých kŕčoch. Svoj význam má aj pri chudnutí, znižovaní hladiny cholesterolu v krvi, ale tiež pri stavoch vyčerpanosti.
Škorica by sa však nemala používať pri precitlivenosti na silicu a pri žalúdočných a črevných vredoch.
Zdroj: TASR