Podľa odborníkov vám konzumácia rýb môže pomôcť s viacerými ťažkosťami.
Konzumácia rýb aspoň dvakrát týždenne významne prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Ryby tiež prispievajú k udržiavaniu dobrej pamäte, teda sú prospešné aj pri liečbe alzheimerovej choroby.
Ryby by sa mali podávať najmä deťom, odporúčajú sa najmä pre ich vysoký obsah omega tri a šesť mastných kyselín. Vhodné na konzumáciu sú aj pre diabetikov a ľudí trpiacich vysokým cholesterolom.
„Ryby sú významným zdrojom minerálnych látok, ako fosfor, selén, vápnik, draslík, horčík a železo, čím sa pokryje naša potrebná dávka, ktorú si potom nemusíme dopĺňať prostredníctvom umelých vitamínov,“ tvrdia odborníci.
Pripomenuli tiež, že v morských rybách sa nachádza vyšší obsah minerálov ako v sladkovodných rybách. „Mimoriadne vysoký obsah vápnika majú ryby konzervované, pretože sa väčšinou konzervujú celé, teda mäso aj kosti. Ďalej obsahujú ryby fosfor, horčík, ktorý je potrebný pre nervovú a svalovú činnosť, železo, zinok a meď. Morské ryby sú dôležitým zdrojom jódu, vitamínov A a D.“
Zdroj: TASR