Počas jesenných dní by ste mali pri varení využívať čo najviac sezónnej zeleniny a ovocia.
Nie nadarmo sa hovorí, že príroda v sebe ukrýva tie najvzácnejšie poklady. Jesenné jabĺčka, červená repa či šípkový čaj – to všetko je bohaté na vitamíny, ktoré teraz vaše telo najviac potrebuje.
Nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová uviedla, že súčasťou jedálnička počas jesene by mali byť najmä teplé nápoje, polievky i sezónne ovocie a zelenina.
„Na jeseň je vhodné zaraďovať do jedálneho lístka polievku, ktorá organizmus zahreje. Či už je to zeleninová, tekvicová, hlivová alebo mäsový vývar, všetky sú vhodné,“ zhrnula terapeutka s tým, že menej by to mali byť zeleninové šaláty.
Nezabudnite si pripraviť čaj z byliniek, ktoré ste si nasušili v lete. Tie sú plné slnka a vitamínov.
Pitný režim si podľa nej treba zabezpečiť pitím teplých bylinkových čajov, ktoré sa môžu dochutiť medom, citrónom alebo zázvorom. Pripomenula tiež, že pre podporu imunity je vhodné jesť sezónne ovocie a zeleninu. Patria sem jablká, hrušky, hrozno, červená repa, tekvica, ďalej napríklad huby a aj hliva. „Na podporu imunity slúžia aj bylinkové čaje, zázvorový, rakytníkový, šípkový, ale aj bylinky, ktoré sme si nasušili v lete,“ poznamenala.
Rodičom ako raňajky, desiatu či olovrant pre školákov radí pripraviť kaše napríklad z ovsených vločiek s jablkom, medom a orechmi.
„A potom znovu ovocie a zelenina, jablko, hruška, hrozno, mrkva strúhaná s jablkom a citrónom,“ spomenula a zdôraznila, že počas jesenných mesiacov a chladných dní sa majú ľudia vyhýbať studeným jedlám a nápojom, ktoré ľudské telo ochladzujú.
Zdroj: TASR