Niekto by si povedal, že je jogurt ako jogurt, no opak je pravdou. Prívlastok grécky nie je len nejaký marketing a zloženia týchto jogurtov sa značne líšia. Neexistuje však „ten zdravší“, pretože každý môže byť vhodný pre niekoho iného. Poznáte aj ostatné rozdiely v týchto dvoch jogurtoch?
Jogurty sú všeobecne výborným zdrojom vápnika a proteínov. Zároveň sú veľmi ľahko dostupné, lacné a sú chutnou súčasťou nespočetného množstva receptov. Najväčším rozdielom medzi gréckym a bežným jogurtom je zastúpenie vyššie spomenutých látok. Grécky typ totiž obsahuje až trojnásobok proteínov, čo je dané spôsobom jeho výroby.
Grécky jogurt sa pri výrobe viackrát cedí a v jeho obsahu klesá množstvo mliečneho proteínu (whey), no zároveň sa zahusťuje jeho konzistencia a stúpa kyslosť. Menej mliečneho proteínu však znamená aj nižší obsah vápnika. Bežný jogurt je tým pádom redší, obsahuje viac vápnika a má sladšiu chuť.
Ktorý typ máte vy doma najradšej?
Zdroj: eatthis.com