Názov „vitamín“ by sa dal preložiť ako chemická látka nevyhnutná pre život. Vitamíny vstupujú do množstva fyziologických procesov od tvorby hormónov cez trávenie živín až po prevenciu proti rakovine. Bežne však dostávame do tela aj látky, ktoré využitie vitamínov znižujú. Poznáte ich?
Ako sme už spomenuli vyššie, antivitamíny sú látky, ktoré zhoršujú alebo úplne znemožňujú využitie vitamínov v našej strave. Antivitamíny sa môžu vydávať svojou štruktúrou za vitamíny a deaktivujú enzýmy, ktoré ich bežne štiepia. Zároveň však môžu antivitamíny sťažovať vstrebávanie vitamínov, ktoré sa potom dostanú do odpadu nášho tela.
Lieky a antibiotiká
Určite ste sa už niekedy stretli s tým, že vám lekár k antibiotikám predpísal alebo odporučil aj probiotiká. Dôvodom je, že lieky dokážu poriadne potrápiť našu črevnú mikroflóru, ktorá za bežných okolností vytvára vitamín K. Poškodená mikroflóra potom nedokáže vitamín v dostatočnej miere tvoriť.
Stres
Stres síce nie je látkou, no je dôležitým faktorom v uvoľňovaní rôznych pôsobkov v našom tele. Nemusí sa však jednať len o psychickú záťaž, ale aj napríklad o príliš vysoké teploty alebo extrémny chlad. Ďalším stresom môže byť naše ovzdušie a škodliviny v ňom, s ktorými sme denne v kontakte. Príkladom môže byť aj stres vo forme cigaretového dymu. Všetky spomínané druhy stresu značne znižujú vstrebávanie a efektívne využitie vitamínov.
Laxatíva a diuretiká
Vstrebávanie živín a vitamínov je v značnej miere ovplyvnené aj dobou, po ktorú sú v našom tráviacom trakte. Čím kratšie sa v ňom udržia, tým menej ich vieme využiť. Príkladom dobre známeho diuretika je napríklad káva. Jej privysoká konzumácia vedie k nedostatku hlavne vitamínov rozpustných vo vode. Vitamíny vieme v omnoho nižšej miere stráviť aj pri hnačkách, kedy klesá aj koncentrácia významných minerálov.
Antivitamíny v strave
Aj naša strava vie vitamínom poriadne sťažiť ich prácu. Príkladom môže byť šťava z grepfruitu, ktorá obsahuje tzv. kumaríny, a tie bránia vo využití vitamínu K pri zrážaní krvi. Ďalším príkladom môže byť surové vajíčkové bielko, ktoré obsahuje bielkovinu avidín. Táto bielkovina znemožňuje prechod vitamínu B8 cez stenu našich čriev. Na záver tu máme ešte surovú sóju, obsahujúcu enzým lipoxidázu, ktorá inaktivuje vitamín A a beta karotén.
Zdroj: wise-geek.com