V obchodných reťazcoch sa stretnete buď so 100% Arabicou alebo zmesou, v ktorej prevažuje nad Robustou. Jedná sa o 2 najrozšírenejšie druhy kávy, ktoré sa vo svete pestujú. Poznáte rozdiely medzi nimi?
Chuť, kofeín a ďalšie látky
Robusta je známa svojou zemitou chuťou, ktorá pripomína spálené pneumatiky. Rozdiel v chuti je daný predovšetkým hojnejším zastúpením kofeínu, ktorého je v Robuste dvojnásobné množstvo. Väčšina z nás však stále uprednostňuje Arabicu, pretože obsahuje omnoho viac tuku a cukrov, čo ju robí lahotnejšou.
Zrná a ich cena
Robusta je so svojim vyšším podielom kofeínu lepšie odolná voči škodcom a jej pestovanie je tým pádom lacnejšie. Zrná Robusty rozoznáte jednoducho, pretože sú sýto zelené a oválne. Arabica má zrná omnoho guľatejšie a sú sfarbené do svetlozelených tónov.
Pestovanie
Arabica dorastá do výšky medzi 2,5 až 4,5 metra, pestuje sa len vo výške nad 600 m n. m. a predstavuje až 70 % svetovej produkcie kávy. Robusta sa šplhá do výšky 4,5 až 6 metrov, vyrastie aj na úrovni mora a jej produkcia zaberá niečo pod 30 %.
Z akej zmesi pripravujte teraz kávu vy?
Zdroj: theroasterspack.com