Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Alkoholické nápoje – studnica ZDRAVIA alebo klince do rakvy?

Existuje teória, na základe ktorej sú všetky požívané látky jedom. Ich negatívne účinky sa však dostavujú po prekročení istého množstva. Znamená to teda, že aj alkohol má do istej miery pozitívne účinky na náš organizmus? Odpoveď je jednoduchá – Áno, ale!

Pivo

Pivo je jedným z nutrične najbohatších alkoholických nápojov vôbec a obsahuje hojné množstvo antioxidantov. Mnohé štúdie tiež poukazujú na protektívne účinky piva na naše srdce. Pivo môže taktiež znižovať riziko obličkových kameňov a hladinu LDL cholesterolu. V každom pive je obsiahnuté množstvo kremíka, ktorý zosilňuje kosti. Nakoniec tu máme vplyv na nervový systém – znižuje stres, podporuje pamäť a pomáha s kognitívnymi funkciami.

Víno

Víno je taktiež veľmi bohaté na antioxidanty, znižuje zlý cholesterol a chráni naše srdce. Zároveň však znižuje krvný cukor a riziko vzniku rakovinových ochorení rôznej etiológie. Niektoré štúdie tiež razia presvedčenie, že pomáha pri prechladnutí. Mnohé diéty tiež udávajú víno ako nápoj, ktorý pomáha udržať si štíhlu líniu.

Nakoniec by sme však mali podotknúť, že s týmito účinkami môžeme počítať len v prípade striedmeho pitia oboch nápojov. Nezabúdajme, že pri vyššej dávke sa z alkoholu stane skutočný jed.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.