Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

ODBORNÍCI radia: Na tráviace ťažkosti vám pomôže aj dostatok tekutín

Tráviace ťažkosti vedia potrápiť každého. Ako sa ich zbaviť a čo pomôže vášmu telu?

S príchodom teplých dní ľudia prirodzene volia ľahšiu stravu, ale aj napriek tomu im môžu tráviace ťažkosti skomplikovať život. Zlé trávenie trápi mnoho Slovákov. Gastroenterológovia, MUDr. Miloš Bubán a MUDr. Radovan Juríček, sa zhodujú, že na vine nie sú len ochorenia tráviaceho traktu, ale môže za to aj nezdravý životný štýl a nedostatočný pitný režim.

Podľa gastroenterológa MUDr. Radovana Juríčka je zažívací trakt najväčším orgánom imunitného systému. Nikde v ľudskom tele nie je viac bielych krviniek ako práve v čreve. Tie pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi miliardami mikroorganizmov v črevách. Narušenie tejto rovnováhy vedie k vzniku mnohých ochorení ako zápalové ochorenia čreva, autoimunitné ochorenia, potravinové alergie a podobne. MUDr. Miloš Bubán dopĺňa, že každá časť tráviaceho traktu je dôležitá, a preto sa o ňu treba aj starať.

Gastroenterológ MUDr. Bubán tvrdí, že najväčším problémom s lenivým črevom sú najmä tieto zlozvyky:

  • nedostatok pohybu
  • nedostatočný pitný režim
  • nedostatočný príjem vlákniny

Správny pitný režim, ktorý priaznivo pôsobí na trávenie, je podľa oboch lekárov základom vnútornej rovnováhy tela. Ukázalo sa, že si ľudia vedia pomôcť aj častejším pitím prírodných minerálnych vôd.

Obaja gastroenterológovia sa zhodujú a radia, aby ľudia s poruchami vyprázdňovania nesiahali hneď po voľnopredajných preháňadlách, pretože sú návykové a nevhodné na dlhodobé užívanie. Stačí málo, a to ako už bolo spomínané, pravidelný pohyb, starostlivosť o správnu výživu, nezabúdať na probiotiká i vlákninu a dostatočne „zalievať“ črevo.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.