Odborníci sa zhodujú, že strava by mala byť vyvážená, pestrá a ľahšia.
Strava má byť ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch. Potrebné je ňou dopĺňať aj antioxidanty, ktoré sa spotrebúvajú pri opaľovaní. Čo by vo vašom jedálničku rozhodne nemalo chýbať?
- celozrnné výrobky
- ovocie a zelenina
- ryby
- mliečne výrobky
- zemiaky
- strukoviny
Naopak, vyhýbať by ste sa mali jedlám, ktoré sú bohaté na tuky a jednoduché sacharidy. Vaša strava by mala obsahovať dostatok sezónneho ovocia a zeleniny, ktoré okrem tekutín obsahuje množstvo cenných výživových zložiek, ako sú vitamíny a minerály, enzýmy, vláknina. Slnečné žiarenie spotrebúva najmä pri opaľovaní antioxidanty v organizme. Ide najmä o antioxidanty, ktoré možno doplniť stravou, ako vitamíny A, C a E.
Vitamín A sa nachádza napríklad v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle, rybách. Vitamín C v ovocí ako čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice, v zelenine ako paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky či v zemiakoch. Vitamín E je v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén. Obsahujú ho paradajky alebo červený melón.
Vysoké teploty v lete vedú aj k zvýšeným stratám vody z organizmu najmä potením, čo je spojené aj so stratou minerálov vrátane sodíka. Zvýšenú opatrnosť venujte takzvaným epidemiologicky rizikovým potravinám, najmä pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a manipulácii s nimi, ako zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky, pokrmy pre dojčatá a deti.
Zdroj: TASR