Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Neviete spať v horúčavách? Dáme vám pár osvedčených TIPOV!

Horúce letné noci nesužujú len betónom obstavané mestá, ale aj dediny všade po našej krajine. Dobre vieme, aké je nepríjemné nemôcť zaspať v horúčave alebo sa stále budiť kvôli teplu v miestnosti. Prinášame vám preto zopár rád, ako si pomôcť k spánku aj v horúcej noci.

Ideálna teplota pre náš spánok je okolo 19°C. Pri vyšších teplotách má naše telo pri spánku tendenciu častejšie sa prevaľovať, čím nás ruší zo spánku. Pred spaním sa v našom tele začína vyplavovať hormón melatonín, ktorého úlohou je okrem iného aj znížiť teplotu telesného jadra. Ako si teda dopriať spánok aj v horúčave?

Držte horúci vzduch vonku

Vetrať vám nikto nezakazuje, no ak máte okná v spálni otočené smerom na západ, určite ich poobede neotvárajte a nechajte zatiahnuté závesy. Akonáhle slnko zapadne alebo sa skryje za vyššie budovy, kľudne trochu vyvetrajte. Odporúčame vám však vetrať až keď slnko celkom zapadne. Do miestnosti sa tak dostane čerstvý a zároveň aj chladnejší vzduch.

Pomôžte si technikou

Klimatizácie sa v dnešnej dobe dajú kúpiť veľmi výhodne a ak by ste chceli trochu ušetriť, môžete zvoliť stropný ventilátor. Prúdiaci vzduch v miestnosti spôsobí lepšiu cirkuláciu čerstvého a tiež chladnejšieho vzduchu.

Dôverujte prírode

Ak zvyknete spávať v hrejivej spánkovej róbe, je na čase ju oprať a odložiť na zimu. Nebojte sa spať len v spodnom prádle alebo vložte svoju dôveru do ľahkých priedušných pyžám z prírodných vláken. To isté platí aj pre obliečky a plachty – voľte ľahké a priedušné materiály.

Zdroj: healthline.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.