Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Dôvodom únavy nemusí byť iba MENOPAUZA!

Takmer polovica žien sa neustále cíti vyčerpane. Tento stav môže viesť k vážnym zdravotným problémom.

Domnievajú sa, že nepotrebujú lekársku pomoc, pretože nespavosť pokladajú za vedľajší efekt starnutia. Nespavosť sa totiž často spája s menopauzou. Odborníci však varujú, že nedostatok spánku môže byť príznakom vážneho zdravotného problému.

Zmeny hladín hormónov môžu viesť k návalom horúčavy, nočnému poteniu a zmenám nálady. To všetko sťažuje spánok. Nedostatok spánku zvyšuje riziko vzniku cukrovky typu 2. Avšak len jedna žena zo štyroch, ktorá má problémy so spaním, sa obráti na svojho lekára. A pritom 46 percent žien trpí problémami so spánkom, v porovnaní s 36 percentami mužov.

Ženy majú aj väčšiu pravdepodobnosť, že sa v noci prebudia. Následkom problémov so spánkom je podráždenosť. Narušená noc je často spôsobená spánkovou poruchou apnoe, ktorá prináša chrápanie a nebezpečenstvo zastavenia dychu. Tehotenstvo a menopauza zvyšujú u žien riziko, že budú touto diagnózou trpieť.

Neliečená apnoe porucha môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako je mŕtvica alebo infarkt. Rovnako ako chrápanie a nespavosť, medzi príznaky patrí aj nepokoj v nohách, únava, depresia, bolesti hlavy a bolesti svalov.

Je ľahké viniť z problémov so spánkom zmeny ročných období, a to najmä v zime. Celkový nedostatok povedomia okolo príznakov spánkovej poruchy apnoe a jej vplyvu na zdravie človeka môže znamenať, že mnoho ľudí trpí v tichosti.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.