Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Čo robiť, ak vaše dieťa nechce jesť

Odmietanie jedla môže súvisieť s bolesťami bruška, s neodhalenou alergiou, ale aj s vážnejším ochorením. My sa však pozrieme na to, ako riešiť situáciu, kedy je dieťa iba vyberavé a tvrdohlavé. V takomto prípade rodičia mnohokrát používajú vyhrážky a krik, dieťa môže skúšať prosby či vydieranie. Ako sa správne zachovať v situácii, kedy sa dieťa zatne a nechce ani jedno sústo?

Netlačte

Zbytočne budete na dieťa tlačiť, vyhrážať sa mu či dokonca kričať. Ak sa zatne, iba mu viac znepríjemníte jedlo a pri ďalšom nebude chcieť jesť už vôbec. Namiesto toho sa ho snažte pochopiť, pohlaďte ho a skúste mu vysvetliť, prečo je jedlo dôležité.

Vyskúšajte spolu nové jedlo

Rôznorodosť a nové recepty môžu motivovať dieťa k chuti. Ak pred neho postavíte každý pondelok to isté pečené kura, zrejme ho to nepresvedčí. Vyskúšajte kura so zeleninou, alebo celkom iný recept.

Menšie porcie

Majte reálne očakávania, nenakladajte dieťaťu porcie ako pre drevorubača. Veľkej porcie by sa dieťa mohlo zľaknúť. Radšej mu naložte menšiu porciu a keď ju zvládne zjesť, môžete mu ešte priložiť.

Pokoj

Zrejme vás takéto správanie rozčuľuje a máte chuť kričať, či vstať od stola a odísť. Ak však zachováte pokoj a ukážete dieťaťu, že máte situáciu pod kontrolou, urobíte lepšie. Ak vás však prepadne hnev, radšej vstaňte a choďte do inej miestnosti.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.