Neoslovilo vás kváskovanie, no chcete si upiecť domáci chlebík? Vyskúšajte náš obľúbený recept!
Budeme potrebovať:
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 0,5 kocky droždia
- 2 lyžičky rasce
- 2,5 lyžičky soli
- 1,5 hrnčeka vlažnej vody
Ako na to:
- Zmiešame múku, rascu a soľ.
- Droždie si rozmočíme vo vlažnej vode a nalejeme do suchých surovín.
- Do misky nalejeme 1,5 hrnčeka vody a všetko dôkladne premiešame.
- Nezľaknite sa, keď budete mať cesto riedke – kľudne pridajte trochu múky a znovu
premiešajte. - Cesto zakryjeme handrou a necháme kysnúť 1,5 až 2 hodiny.
- Rúru si predhrejeme na 200°C.
- Cesto dáme na plech a vytvarujeme do tvaru chleba.
- Chleba prikryjeme ďalším plechom a dáme do rúry, kde ho pečieme asi 15 minút.
- Vrchný plech odstránime a chlebík pečieme, kým nezhnedne.
K čerstvému chlebíku sa hodí aj výborný púpavový šalátik, ktorý je
veľmi svieži, chutný a plný vitamínov.
Na šalátik budeme potrebovať:
- 1 misku púpavových listov
- zopár lístkov čerstvej žihľavy
- 4 lístky medovky
- šťavu z citróna
- 2 lyžice olivového oleja
- štipku soli
Postup je jednoduchý:
- Žihľavu namočíme do vlažnej vody a necháme ju tam aspoň 6 minút. Následne ju pokrájame
na malé kúsky a dáme do misky. - Púpavové listy a medovku nakrájame a pridáme k žihľave.
- Pridáme olivový olej, citrón a soľ.
- Všetko dobre premiešame.
- Šalát môžeme ozdobiť sedmokráskami.
Dobrú chuť!