Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Trápia vás kŕčové žily? Najdôležitejšia je PREVENCIA

Na vznik varixov môže mať vplyv aj spôsob života. Medzi hlavné riziká patrí sedavá práca alebo sedavý spôsob života, nedostatok pohybu, neprimeraná svalová záťaž a dlhodobé státie.

Kŕčové žily dolných končatín, ktoré sú označované aj ako varixy, patria medzi najrozšírenejšie ochorenie vo vyspelých krajinách. Zaraďujú sa medzi civilizačné ochorenia a postihujú 40-60 percent populácie sveta. Týkajú sa najmä žien. Pripomenul to cievny chirurg Peter Švarc zo siete nemocníc AGEL Clinic.

Kŕčové žily dolných končatín vznikajú následkom zhoršenej funkcie chlopní, ktoré sa nachádzajú v cievach. „Môže ísť aj o nedostatočnosť žilovej pumpy, poruchu vyprázdňovania periférnych žíl či chronickú žilovú hypertenziu, vysvetlil Švarc.

Dodal, že v prípade kŕčových žíl existuje množstvo rizikových faktorov, ktoré podmieňujú ich vznik. Medzi najčastejšie patrí vyšší vek, teda 65 rokov a viac. V mladom veku nie sú až tak časté, vzácnejšie sa môžu vyskytnúť aj u detí. Rizikovou skupinou sú ženy, a to najmä v období klimaktéria. Vplyv na vznik ochorenia majú aj hormonálne zmeny, užívanie antikoncepcie a hormonálne liečby či tehotenstvo.

„Na vznik varixov môže mať vplyv aj spôsob života. Sedavá práca alebo sedavý spôsob života, nedostatok pohybu, neprimeraná svalová záťaž a dlhodobé státie prispievajú k vzniku tohto ochorenia. Ďalším faktorom môže byť tiež nadváha a obezita, dedičnosť, srdcové ochorenia, vysoký krvný tlak, ale aj nevhodné oblečenie, akým je napríklad tesná spodná bielizeň. U žien môžu byť problémom tiež vysoké podpätky,“ spresnil Švarc.

Prvým krokom v prevencii pred kŕčovými žilami je podľa lekára zdravý životný štýl, dôraz na zdravú stravu a pravidelné pohybové aktivity. Úplná prevencia možná nie je, avšak pravidelný pohyb môže pomôcť zmierniť bolesti. Odporúča sa chôdza či prechádzky, beh a bicyklovanie. Samozrejmosťou je tiež obmedzenie fajčenia. Doplnkom môžu byť špeciálne pančušky či sprchovanie nôh studenou vodou, odporúča Švarc.

V súčasnosti je možné odstrániť kŕčové žily aj operačným zákrokom. „Po operácii sa nosí elastická kompresia tri až štyri týždne a komplikácie sú eliminované na minimum,“ dodal Švarc.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.