Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ako sa zbaviť nepríjemných zlozvykov? Tieto TIPY vám zaručene pomôžu!

Azda každý z nás má zopár otravných zlozvykov, s ktorými sa trápi už nejaký ten piatok. Odborníci sa na tento problém bližšie pozreli a odhalili zaujímavé zistenia, ktoré vám môžu pomôcť.

Spúšťač, rutina a odmena

Odborníci zistili, že zlozvyky sú tvorené troma procesmi, ktoré nazvali spúšťač, rutina a následná odmena. Prvým krokom je pripomenutie či spúšťač, ktorý naštartuje naše obvyklé správanie. Ide napríklad o vôňu kávy, kňučanie psa či pohľad na pripomienku z banky.

Nasleduje rutina, teda naše obvyklé správanie. To môže byť uvedomelé, ale aj celkom podvedomé. Napríklad scrollovanie na Facebooku, hryzenie pera alebo nechtov.

Posledným procesom je odmena, ktorá posilňuje našu rutinu. Ak po nejakom jednaní nasleduje príjemný pocit, nabudúce ho takmer určite zopakujeme.

Ako prelomiť tento začarovaný kruh?

Odborníci sa zhodujú, že prvým krokom k odstráneniu zlozvykov je identifikácia rutiny. Zamyslite sa, aké správanie máte už podvedome zafixované. Čo robíte bez toho, aby ste museli premýšľať?

Akonáhle identifikujete vašu rutinu, zamerajte sa na skúmanie odmien. Skúmanie toho, čo vám prináša konkrétna rutina, vám môže pomôcť experimentovať s odmenami, ktoré ponúkajú podobné naplnenie. Takto môžete odstrániť nepríjemné zlozvyky bez toho, aby ste prišli o príjemné pocity.

Zdroj: healthline.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.