Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Preč so zarosenými oknami

Všetci dobre poznáme ten nepríjemný pohľad na zarosené okná, ktorý sa naskytne vždy s príchodom jesene. Rosa vzniká na oknách kvôli tomu, že teplý vzduch z domácnosti prichádza do kontaktu so studeným oknom. Tento kontakt sa prejaví kondenzáciou vodnej pary zo vzduchu, ktorá sa prichytí na sklo okna. Ako tomu však predísť?

Čím vlhkejší vzduchu doma máte, tým viac vody môže na okne kondenzovať. Vlhký vzduch doma môže tiež spôsobiť vznik plesní, s ktorými sú spojené alergie. Vlhkosti sa môžete zbaviť správnym vetrením. Neznamená to mať otvorené okno „na vetračku” celý deň. Otvorte párkrát za deň viac okien naraz do prievanu, aby vzduch poriadne precirkuloval.

Moderné okná umožňujú nastavovať tlak, ktorým tlačí okno na okenný rám. Zatiaľ čo počas leta stačí aby bol tento tlak nižší, v zime treba tlak zvýšiť. Vyšší prítlak prináša lepšiu izoláciu teplého vzduchu vnútri a vlhkého studeného vzduchu vonku.

Vyskúšajte pohlcovač vlhkosti

Či už navštívite supermarket alebo drogériu, v regáloch určite nájdete pohlcovač vlhkosti. Jedná sa o puzdro, do ktorého sa vkladá hydrofilná látka, ktorá viaže postupne vodu z ovzdušia. Po vyčerpaní látky ju môžete nahradiť ďalšou.

Ako ste nad vlhkosťou doma zvíťazili vy?

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.