Šípková sezóna je v plnom prúde. Ak ste hľadali jednoduchý a chutný recept na šípkový lekvár, už nemusíte. Práve si ho čítate! 🙂
Na začiatku sa treba vybrať nazbierať šípky, najlepšie tie, ktoré sú ďalej od cesty a po prvom mraze alebo chladnejšom počasí. Šípky stačí očistiť nožíkom od tej tmavej stopky (respektíve tmavého konca), premyť ich vo vode a dať variť do hrnca. Keď začnú mäknúť, začnite ich priebežne pučiť drvičom na zemiaky, vďaka čomu sa z nich uvoľní všetko „to“ dobré.
Keď je celá zmes dobre uvarená a rozdrvená, začne sa fáza pasírovania cez sitko, ktoré je dostatočne husté, aby zachytilo kôstky. V lekvári ich totiž nechceme. Pasírovanie sa môže zdať ako zdĺhavá záležitosť, ale keď sú šípky dobre rozvarené a rozdrvené, pôjde to ľahšie.
Po prepasírovaní zmes dosladíme cukrom. Odporúča sa 400 gramov cukru na liter, ale je lepšie zmes ochutnať a dosladiť ju podľa vlastnej chuti. Lekvár by mal byť ideálne viac kyslý ako sladký.
Lekvár varíme v hrnci po častiach, nikdy nie naraz. Miešame pravidelne, aby sa nepripálil a sledujeme hustotu. Tú je najlepšie otestovať na tanieri, kde si kvapneme trochu lekváru a sledujeme, ako tečie. Nechceme, aby bol tvrdý ako kameň, no zároveň, aby tiekol ako voda.
Keď je podľa nás hustota lekváru ideálna, stačí ho naliať do fliaš na zaváranie, ktoré sme si predtým nahriali v rúre.
Trik na záver: Vnútornú časť vrchnáku môžete potrieť čistým alkoholom, ktorý pôsobí ako dezinfekcia. Lekvár naliaty do pohárov dáme pod utierku alebo deku. A neskôr už iba smelo jeme!
Recept nám poslala blogerka Daniela Dušek!