Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Poznáte vedľajšie účinky chia semienok?

Určite máte vo svojom okolí aspoň jednu osobu, ktorá pridáva chia semienka do všetkého. Napriek tomu, že môžu mať tieto semienka celý rad nutričných výhod, netreba zanedbať ani ich vedľajšie účinky.

Chia semienka sú známe svojim vysokým obsahom vlákniny. Tá je pre naše telo a trávenie veľmi dôležitá, no pri jej väčšom množstve v žalúdku nastávajú rôzne problémy. Prehnaný príjem vlákniny môže spôsobiť nadúvanie, bolesti brucha, hnačky, zápchu či plynatosť. Pri vysokom príjme vlákniny tak nezabúdajte na pitný režim, pretože voda je pri spracovávaní vlákniny veľmi dôležitá.

Semienka sú tiež bohaté na omega 3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak. U osôb, ktoré berú lieky práve na nízky tlak, môže prehnaná konzumácia chia semienok spôsobiť zhoršenie ich stavu.

Vláknina obsiahnutá v chia semienkach podporuje aj vstrebávanie makromolekúl ako je glukóza. U osôb, ktoré sa liečia na problémy s metabolizmom cukru, ako je napríklad cukrovka, by mohlo dôjsť k zhoršeniu ich diagnózy.

Chia semienka patria do rodiny mäty, rovnako ako sezam, horčica či samotná mäta. Ľudia alergický na spomínané rastliny by mali byť pri konzumácii chia semienok obzvlášť opatrní, prípadne sa im úplne vyhnúť. Typickými príznakmi potravinovej alergie sú zvracanie, hnačka, svrbenie pier či jazyka a anafylaxia.

Zdroj: bustle.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.