Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Náhrada za kravské mlieko: SÓJOVÉ, MANDĽOVÉ, RYŽOVÉ a KOKOSOVÉ

Aké mlieko je ideálnou náhradou za kravské?

1. Sójové mlieko

Tento nápoj zo sójových bôbov častou náhradou klasického mlieka. Sójové mlieko môžete kúpiť v obchode ako tekutý produkt, ale môžete si ho pripraviť aj doma so sójového prášku. Mlieko zo sóje je bohaté na vápnik, fosfor, bielkoviny a esenciálne aminokyseliny, avšak sója je pomerne silný alergén.

2. Ryžové mlieko

Tento nápoj je naopak hypoalergénny, takže ak trpíte alergiami, ryžové mlieko je skvelé. Ryžové mlieko je bohaté na vitamíny zo skupiny B a nájdeme v ňom mangán aj selén. Pre svoj vysoký obsah cukru sa neodporúča diabetikom a ľuďom s nadváhou.

3. Kokosové mlieko

Kokosové mlieko má vďaka obsahu triglyceridom so stredným reťazcom pozitívny účinok na metabolizmus. Vďaka kyseline laurovej toto mlieko posilňuje obranyschopnosť organizmu a imunitu, takže je ideálne práve počas jesene a zimy. Minerály obsiahnuté v mlieku majú zase pozitívny vplyv na cirkuláciu krvi a živiny obsiahnuté v kokosovom mlieku môžu podporujú kvalitu vlasov.

4. Mandľové mlieko

Mandľové mlieko má pomerne výraznú chuť, takže je vhodné skôr na pečenie či varenie. Tento nápoj je bohatý najmä na horčík a vitamín E. Toto mlieko patrí medzi tie drahšie, napriek tomu nie je také zdravé, ako predošlé tri- obsahuje totiž málo proteínov a tiež je silný alergén.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.