Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vaša imunita si túto jeseň prejde poriadnou skúškou. Na čo by ste nemali zabúdať?

Vedeli ste, že denne by sme mali prijať 400 mg magnézia a až 1 200 mg kalcia?

Dobré fungovanie imunity je podmienené našou výživou. Väčšinou si strážime príjem vitamínov, avšak často zabúdame na dostatok minerálnych látok, ktoré je nutné pre imunitu pravidelne zabezpečiť a organizmus si ich nevie sám vytvoriť. Patrí medzi ne aj magnézium (horčík) a kalcium (vápnik). Oba tvoria základ pre imunitu, pre fyzickú i mentálnu rovnováhu. Zbavujú nás bolesti hlavy, stavov podráždenia, úzkosti a poststresového napätia.

Vedeli ste, že denne by sme mali prijať 400 mg magnézia a až 1 200 mg kalcia? Pre bežného smrteľníka ide len o nejaké čísla. Tie majú svoje „ale“, ako vysvetlil profesor RNDr. Jan Krejsek, CSc., Prednosta Ústavu klinickej imunológie a alergológie Fakultnej nemocnice v Hradci Králové: „Prijaté magnézium bohužiaľ ešte neznamená vstrebané. Pre jeho efektívne vstrebanie je potrebné dostať vápnik do ideálneho pomeru 3 diely vápnika k 1 dielu magnézia. Ak pomer narušíme, telo vstrebe týchto minerálov znateľne menej.“

Aby sme dosiahli potrebné denné hodnoty magnézia a kalcia, potrebujeme ich cielene doplniť. Problém je v tom, že v našom jedálničku sa v dostatočnej miere nevyskytujú potraviny bohaté na magnézium, a zároveň aj to, že jeho obsah vďaka zrýchlenej produkcii potravín neustále klesá. Môžeme zvoliť doplnky stravy, ale v nich z prítomného horčíka zužitkujeme len približne 30%. Najvhodnejším riešením sa javí príjem z minerálnej vody, z ktorej sa vstrebe až 60% minerálov do tela. Preto je pri nákupe minerálnej vody užitočné pozrieť sa na pomer týchto minerálov na etikete.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.