Tak čo, už ste dnes mali svoju kocku?
Čokoláda obsahuje vysoký podiel antioxidantov, magnézia, vitamínu B, ktorý priaznivo pôsobí na kožu a nervy, kalcium pre pevné kosti a železo pre lepšiu krvotvorbu. Pri príležitosti Medzinárodného dňa čokolády, ktorý si spoločnosť pripomenula v nedeľu, na to upozornila Alžbeta Béderová z Odboru zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.
„Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa 70 percent obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu,“ uviedla.
Podľa jej slov výsledky viacerých výskumov dokazujú, že „obľúbená pochúťka“ chráni srdce a cievy. Znižuje tiež krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín.
Obsah antioxidantov v čokoláde povzbudzuje imunitné procesy v organizme. „Polyfenoly pomáhajú stimulovať imunitu, chrániť pred nachladnutím, zvyšujú odolnosť proti bežným virózam. Teobromín obsiahnutý v kakau pomáha tlmeniu kašľa a zároveň je bez škodlivého vplyvu na srdce, cievy a centrálnu nervovú sústavu,“ vymenovala odborníčka.
Zdroj: TASR