Tak toto nám chýbalo v kuchyni!
Pomalé hrnce oslavujú tento rok 70. výročie a za ten čas, ktorý už sú na trhu, si získali srdcia mnohých domácností. Viete načo slúžia a ako vlastne fungujú?
Tak, ako z názvu vyplýva, pomalé hrnce pripravujú jedlo pomaly. Na varenie akéhokoľvek pokrmu využívajú nižšie teploty- od 45 do 95°C, zároveň je jedlo v hrnci kľudne aj 12 hodín. Nízka teplota umožňuje zanechať v jedle dôležité zdraviu prospešné látky ako sú napríklad vitamíny, ktoré sa pri bežnom pečení či vysmážaní rýchlo znehodnocujú. Vďaka nižšej teplote, sú jedlá šťavnaté a rozplývajú sa na jazyku. Spotreba pomalých hrncov je v porovnaní s bežnými sporákmi a rúrami zlomková.
Na trhu nájdete pomalé hrnce rôznych tvarov, objemov a z rôzneho materiálu. Všetky však slúžia na jednu a tú istú vec, pripraviť zdravé a chutné jedlo. Ich obsluha je jednoduchá, pretože stačí len pripraviť prísady do hrnca a zapnúť. Hrniec môže variť celý deň, kým ste v práci alebo na výlete a vy sa tak večer vrátite k hotovému teplému jedlu, ktoré sa dá hneď servírovať.
V pomalých hrncoch pripravíte ľahko polievky, hlavné jedlá, dezerty, nápoje, jogurty či dokonca chleby a koláče.
Tak čo myslíte, nebolo by príjemné mať doma takého malého šikovného šéfkuchára?