Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Prečo je olivový olej prospešný pre naše zdravie?

Olivový olej by ste mali používať každý deň.

Olivový olej je neoddeliteľnou súčasťou mnohých hlavných chodov či šalátov a nájdete ho pomaly v každej kuchyni. Okrem svojej famóznej chuti však skrýva aj mnohé výhody, ktoré potešia náš organizmus. Viete o čo ide?

Olivový olej obsahuje vo vysokom množstve nasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny, ako je napríklad kyselina olejová, ktorá zmierňuje zápaly a znižuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny.

V olivovom oleji nájdete v značnom množstve aj vitamín E, K a antioxidanty. Všetky tieto látky znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych a chronických ochorení.

Mnohé štúdie dokazujú, že konzumácia olivového oleja nemá negatívny vplyv na vašu hmotnosť. Pri konzumácii väčších množstiev bežných tukov je nárast váhy takmer samozrejmý, čo sa o olivovom oleji povedať nedá!

Olivový olej má tiež priaznivé účinky na krvný cukor a inzulínovú citlivosť tela. Klinické štúdie dokázali, že konzumácia olivového oleja dokáže znížiť riziko vzniku diabetu 2. typu.

Olivový olej má tiež antibakteriálne účinky, takže ničí nebezpečné baktérie v našom tele. Napríklad baktéria Helicobacter pylori, ktorá žije v našom žalúdku, môže spôsobiť vznik vredov či rakoviny. Štúdie však ukázali, že látky v olivovom oleji ničia až 8 rôznych kmeňov tejto baktérie, z ktorých 3 sú odolné voči antibiotikám.

Nebojte sa pridať olivový olej aj tam, kde sa vám na prvý pohľad nezdá, olivový olej môže chuť jedál iba vylepšiť. Vaše telo vám bude veľmi vďačné!

Zdroj: healthline.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.