Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Poznáte príčiny a príznaky sennej nádchy?

Nie je nádcha ako nádcha

Senná nádcha je tradičnou realitou pre mnohých z nás. Jedná sa o istý typ alergickej reakcie, takže naše telo odpovedá na celkom bežný podnet prehnane.

Nesprávne odhadnutá imunitná reakcia môže nakoniec zapríčiniť celý rad symptómov. Najčastejšími príznakmi je plný nos, časté kýchanie, kašeľ a zaslzené oči, ktoré svrbia. Požívanie alkoholu môže tieto príznaky ešte zhoršiť, keďže mnohé alkoholické nápoje obsahujú histamíny a práve tie spúšťajú v tele imunitnú reakciu.

Najrozšírenejším alergénom, ktorý vyvoláva sennú nádchu je trávový peľ, ktorého sezóna začína koncom mája a trvá až do začiatku augusta. Stromy sú taktiež častým zdrojom alergénov, keďže aj tie tvoria peľ, ktorý môže voľne poletovať po ovzduší. Rozšírenými alergénmi sú aj peľové zrnká niektorých kvetín. Patria medzi ne hlavne slnečnice, ľalie či jazmín.

Sennej nádche predídete v interiéroch tým, že nebudete otvárať okná či dvere von. Z dlhodobého hľadiska je vhodné pravidelne doma utierať prach a vysávať. V exteriéry je vhodné mať nasadené okuliare, aby sa vám peľ nedostal do očí. Ani fajčenie nemá na sennú nádchu pozitívny vplyv, preto je vhodné sa mu vyhýbať.

Zdroj: goodtoknow.co.uk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.