Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Aj vy sa budíte ešte pred budíkom?

Čo je horšie, než zobudiť sa pred budíkom a nedokázať už zaspať?

Odborníci sa zhodujú, že v prípade, keď sa pravidelne budíte príliš skoro, sa vám vaše telo snaží niečo naznačiť. Ak aj vy patríte medzi tých nešťastníkov, ktorí sa budia medzi 4 a 5 ráno, prečítajte si zopár dôvodov, ktoré môžu byť príčinou vašich spánkových problémov.

1. svetlo v spálni

Počas jarných a letných mesiacov so našich spální preniká oveľa viac svetla. Práve nedostatočná tma v spálni je jedným z najčastejších dôvodov zlého spánku. Svetlo je neuveriteľne dôležité pre váš spánkový cyklus. Keď je tma, spíme, ale keď sa osvetlí, je to signál, že je čas prestať produkovať hormóny vyvolávajúce spánok a začať produkovať hormóny prebudenia.

2. príliš teplý vzduch

Iste to poznáte – počas horúcich nocí je spánok taký nepríjemný! Vedeli ste však, že ak je vaše telo príliš rozhorúčené, prestáva produkovať hormón melatonín, ktorý prispieva ku kvalitnému spánku? Ak nemáte klímu, zapnite si aspoň ventilátor a vymeňte periny za ľahšie prikrývky.

3. málo alebo veľa športu

Hoci je šport zdravý a pre kvalitný spánok nevyhnutný, aj jeho nadbytok môže občas uškodiť. Dávajte si pozor na cvičenie tesne pred spaním, preťaženie, prílišnú únavu či naopak nedostatok pohybu.

4. nedostatok magnézia

Vitamíny sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého organizmu. Nedostatok horčíku môže byť zodpovedný za slabý a prerušovaný spánok, či dokonca za neschopnosť zaspať. Magnézium nájdete v zelenej zelenine akou je špenát, v banánoch či v hnedej ryži.

5. vek

Odborníci tiež zistili, že vek je veľmi dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje náš spánkový cyklus. Starší ľudia potrebujú väčšinou ísť späť skôr a zároveň vstávajú už pred piatou ráno. Tiež je dôležité zmieniť vplyv menopauzy, ktorá môže mať negatívny vplyv na váš spánok.

Zdroj: goodtoknow.co

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.