Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ako trávia čas vaše deti?

Podľa rodinnej terapeutky je žiaduce, aby rodičia nastavovali pravidlá, týkajúce sa hrania videohier a využívania elektronických zariadení.

Deti narodené v 21. storočí sprevádza vplyv digitálneho pokroku a sociálne siete takmer od narodenia a hrajú rolu v ich dospievaní. Nemali by však strácať kontakt so skutočnými zážitkami a svoj voľný čas tráviť pasívne pri obrazovkách televízií, telefónov či počítačov.

„Čas, ktorý trávia deti mimo školy, je naviazaný na to, aké majú rodičia priority. Treba, aby trávili s deťmi čas a aktivity, ktoré spoločne vykonávajú, boli pre deti nielen poučné, ale i zábavné,“ hovorí koučka, psychologička a rodinná terapeutka Nora Lauková. Mnohí rodičia podľa nej majú záujem, aby sa dieťa profilovalo a rozvíjalo aj mimo školy, je však alarmujúce, že takmer polovica detí nenavštevuje žiadny krúžok.

„Je to dané tým, že tieto deti nemajú záujem a trávia čas iným spôsobom alebo rodičia preferujú iné formy aktivít ako záujmové krúžky. Zdraviu prospešné je, že deti navštevujúce krúžky preferujú tie športové a pohybové,“ doplnila Lauková. V súčasnosti sa podľa nej deti tiež venujú štúdiu jazykov alebo krúžkom, ktoré sú umelecky zamerané. U detí, ktoré už navštevujú nejaký krúžok, je podľa nej časté, že si pridajú nejaký ďalší a niekedy navštevujú aj tri a viac.

Podľa rodinnej terapeutky je žiaduce, aby rodičia nastavovali pravidlá, týkajúce sa hrania videohier a využívania elektronických zariadení. „U detí sa ich používaním znižuje koncentrácia, zvyšuje nervozita, správanie detí je agresívnejšie a dochádza k nižšej miere socializácie. Vedie k celkovej únave či nesústredenosti, čo sa premieta do celkových výsledkov v škole. Elektronické prostriedky nám majú pomáhať a nie nás obmedzovať,“ myslí si Lauková.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.