Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Mamografický skríning hradený poisťovňou by ste rozhodne mali využiť!

Zdravotné poisťovne začali od 1. júla ženy opäť aktívne pozývať na mamografický skríning.

„Skríningy, aj onkologické, teda činnosti, ktorými sú vyhľadávaní v populácii jedinci s chorobami, ktoré ešte nemajú klinické príznaky, vykonávajú lekári nepretržite. Zdravotné poisťovne tieto úkony pravidelne a neustále uhrádzajú z verejného zdravotného poistenia,“ komentoval rezort zdravotníctva s tým, že cieľom skríningov je zachytenie pacientov v štádiu, keď sú ešte liečiteľní.

Na rovnakom princípe fungujú aj onkologické skríningové programy. Konkrétne prvé tri štátom riadené skríningy onkologických ochorení rozbiehajú aktívnu informovanosť o nich.

Eliášová tiež doplnila, že na skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka a skríning rakoviny krčka maternice sa začne s pozývaním na jeseň tohto roka. Aktívna komunikácia týchto programov je však podľa jej slov podmienená aktuálnou situáciou v súvislosti s epidemiologickou situáciou a ochorením COVID-19. „Aktívne vyhľadávanie jedincov s chorobami, ktoré ešte nemajú klinické príznaky, sa však nezastaví. Zachytenie pacienta v štádiu, keď je ešte liečiteľný, vykonávajú lekári nepretržite,“ uzavrel rezort.

Zdroj: Teraz.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.