Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Našli ste si kliešťa? Urobte toto!

Je pravda, že kliešte skáču a padajú zo stromov?

Prisatého kliešťa treba odstrániť z kože čo najskôr a správnym spôsobom.

„Miesto s kliešťom pred jeho odstraňovaním dezinfikujte. Vezmite navlhčený vatový tampón alebo špeciálne na to určenú pinzetu či kliešte,“ radí farmaceutka Jana Varsová. Vhodné je podľa nej použiť rukavice, aby sme si nepreniesli infekciu. „Kliešťa odstráňte hýbaním zo strany na stranu,“ dodáva.

Častou chybou pri vyťahovaní kliešťa je podľa nej použitie mydla, pri ktorom hrozí, že sa kliešť udusí. Následne môže uvoľňovať nebezpečné toxíny a zvyšovať riziko prenosu infekcie. Po odstránení celého kliešťa treba postihnuté miesto dezinfikovať. „Kontaktujte lekára, ak spozorujete výrazné červené fľaky často s tmavými okrajmi v okolí miesta uhryznutia, hnis, závažnú alergickú reakciu či príznaky pripomínajúce chrípku, ako sú bolesti hlavy, kĺbov, malátnosť, únava či horúčka,“ prízvukuje farmaceutka.

Kliešte môžu prenášať kliešťovú encefalitídu, ktorej sa dá predchádzať očkovaním. Pri prvom očkovaní je dôležité absolvovať celkovo tri dávky vakcíny. Najvhodnejší čas na začiatok očkovania sú zimné mesiace.

Prevencia proti kliešťom:

  • obliecť si vhodné oblečenie, ideálne dlhé nohavice a tričko s dlhými rukávmi s hladkým povrchom,
  • dlhé nohavice je vhodné zasunúť do ponožiek, keďže kliešť sa na kožu dostáva najčastejšie práve priestorom medzi nohavicami a obuvou;
  • pred výletom do prírody treba použiť repelent
  • nie je vhodné líhať si do vysokej trávy, v ktorej sa kliešte vyskytujú najčastejšie

„Mýtus je, že kliešte padajú zo stromov a skáču. Naopak, žijú v priestoroch do výšky 60 centimetrov od zeme, preto je riziko prilezenia kliešťa práve od chodidiel,“ upozorňujú farmaceuti.

Po návrate z rizikovej oblasti odporúčajú ihneď si vymeniť oblečenie a skontrolovať celé telo.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.