Kozumácia rýb sa bude ešte zvyšovať.
Konzumácia rýb sa v roku 2018 celosvetovo (v prepočte na jednu osobu) zvýšila na rekordných 20,5 kilogramu ročne.
Vyplýva to zo správy Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
K nárastu konzumácie rýb prispel najmä zvýšený podiel chovu rýb v takzvaných akvakultúrach v moriach alebo rybníkoch.
Očakáva sa, že konzumácia rýb sa bude ďalších 10 rokov aj ďalej zvyšovať.
„Ryby a rybie produkty nie sú len jedny z najzdravších potravín na svete, ale sú aj najmenej škodlivé pre životné prostredie,“ uviedol generálny riaditeľ FAO Čchü Tung-jü.
Medzi krajiny, kde ryby tvoria výrazný podiel v jedálničku tamojších obyvateľov, patria podľa FAO Bangladéš, Gambia, Ghana, Indonézia, Kambodža, Sierra Leone či Srí Lanka.
V roku 2018 sa vyprodukovalo zhruba 179 miliónov ton rýb, z čoho 156 miliónov bolo určených na konzumáciu pre ľudí a 46 percent pochádzalo z akvakultúr. Najväčším producentom a vývozcom rýb bola Čína.
Zdroj: TASR