Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zvyknete piť BYLINKOVÉ ČAJE? Na toto si dávajte obrovský pozor!

Pri bylinkách, rovnako ako pri liekoch, si treba dať pozor na dávkovanie, kombinovanie s inými bylinkami a liekmi, na správne skladovanie, ale aj dátum spotreby!

„Pri výbere vhodnej bylinky na váš zdravotný problém si dôkladne naštudujte dávkovanie, nielen z akého množstva by ste mali čaj pripraviť, ale aj koľko šálok čaju, prípadne s akým odstupom by ste ho mali vypiť,“ radí odborník z Asociácie na ochranu práv a pacientom.

Pozor treba dávať aj na miešanie byliniek či ich kombinovanie s liekmi. Môžu totiž navzájom blokovať alebo posilňovať svoj účinok.

Väčšina byliniek nie je vhodná pre malé deti. Napríklad mäta pieporná obsahuje mentol, ktorý u detí do dvoch rokov môže spôsobiť zástavu dýchania. Šalviová silica zase môže vyvolať kŕče podobné epilepsii. Tehotným ženám môžu niektoré bylinky vyvolať potrat, predčasný pôrod alebo poškodenie plodu, preto by o ich užívaní mal vždy rozhodnúť lekár. Pozor by si mali dávať aj ľudia, ktorí majú poškodenú pečeň či obličky. Látky obsiahnuté v bylinkách by mohli byť pre nich toxické uškodiť im.

Zdroj: www.tasr.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.