Huby majú z pohľadu výživy veľa výhod, ale aj pár mínusov.
Je potrebné si dávať pozor na to, ako huby skladujeme, ako ich zbierame a následne aj konzumujeme. Ak budeme všetko vykonávať dôsledne – konzumácia húb nám prinesie veľké výhody pre naše zdravie.
Podľa odborných informácií je na Slovensku viac ako 5000 druhov húb, 200 až 400 je z nich jedovatých. Zbierať a konzumovať by sme mali výlučne huby, ktoré dobre poznáme. Aj jedlé huby môžu byť pre nás nebezpečné, ak nedodržiavame ich správne skladovanie. Pri zaparení húb alebo hnití sa v jedlých hubách môžu objaviť toxické látky, ktoré na naše zdravie vplývajú rozhodne negatívne.
Huby bojujú s chorobami
Huby obsahujú látky, ktoré majú protirakovinové účinky. Majú nízky obsah sacharidov, nízky glykemický index, vyšší obsah bielkovín a vysoký obsah vitamínu B. Huby sú ideálnou potravinou pre ľudí s obezitou, cukrovkou a metabolickým syndrómom.
V hubách sa nachádza aj tiamín (vitamín B1), ktorý je dôležitý pre diabetikov. Tiamín pomáha predovšetkým pri liečbe diabetických komplikácií.